Znamenitosti Malte

Če se odpravljate ali bi se odpravili na Malto, boste tukaj našli nekaj glavnih znamenitosti Malte.

Malta spada med najmanjše evropske države. Gre za sredozemsko otoško državico, ki leži na skupno 20 različno velikih otokih. Redno poseljena sta samo največji otok Malta ter sosednji otok Gozo. Med njima je še manjši otoček Comino, ki je obljuden v času največje turistične sezone. Ostali otočki so zanemarljive velikosti in neprimerni za bivanje.

Malto lahko obiščete na dva načina: z letalom ali ladjo. Edino letališče se nahaja 7km JZ od glavnega mesta Valletta, katero pa je pravzaprav tudi največje pristanišče. Zato ne čudi, da je Valletta največkrat prva obiskana destinacija na otoku. Mesto nosi ime po ustanovitelju in velikem mojstru malteškega viteškega reda – Jeanu Vallettskem. Največje znamenitosti mesta so utrdba St. Elmo, palača velikih mojstrov (malteški parlament), sostolnica Janeza Krstnika, mestna vrata, stražni stolpi, urejeni vrtovi (zgornji in spodnji vrtovi Barrakka), Tritonov vodnjak … Mesto je zelo dobro utrjeno, kar pa niti ne preseneča.

Na treh največjih malteških otokih se nahaja več kot 200 različnih utrdb, trdnjav, stražnih stolpov in kamnitih obrambnih zidov. Nastajali so vse od časa neolitika, največ pa od zgodnjega 16. stoletja naprej. Trdoživi malteški vitezi so z njihovo pomočjo odbijali napade osmanskih osvajalcev. Malta je namreč veljala za strateško točko med severnoafriškim osmanskim imperijem na jugu ter Italijo in Francijo na severu. Najbolj obiskana templja z ostanki megalitske kulture (podobno kot Stonehenge v Angliji) sta Ħagar Qim pri Il-Qrendi in Hipogej Ħal-Saflieni v mestecu Paola.

Azurno okno na otoku Gozo je bila največkrat slikana in posneta naravna znamenitost. Nastala je zaradi vetrne in vodne erozije v eni izmed številnih obalnih jam. Prav to pa je botrovalo tudi dokončnemu sesutju stropa in osamelega stolpa. Obala Malte pa skriva številne značilne klife, zalive z peščenimi obalami ter podzemne jame. Najbolj znana je Modra jama, najlažje dostopna z kajakom ali manjšim čolnom. Številni turisti pa se ne morejo izogniti obisku Modre lagune (otok Comino). Velik plitev zaliv z izjemno barvo morja nudi lepe plaže in številne točke za potapljanje – snorkljanje.

Malta sicer nudi tudi zanimive izlete za profesionalno potapljanje. Raziskujete lahko številne razbitine ladij ali se podate v eno izmed številnih jam. Pri potapljanju v slednjih je priporočljivo vodenje lokalnega vodnika.

Če na Malto potujete z otroci vam vsekakor ne bo dolgčas. V mestecu Buggiba se nahaja nacionalni akvarij in to kar na 20.000m2. Spoznali boste številne morske in kopenske živali. V dolgem tunelu s stekleno streho lahko v živo opazujete življenje v morju nad vami. Posebna zanimivost je Popajeva vas. Nahaja se na SZ delu otoka pri kraju Mellieha. Gre za snemalno prizorišče filma Popaj iz leta 1980 z Robinom Williamsom. Navdušile vas bodo nenavadne in pisane lesene hišice, različna igrala, igrišče za mini golf, mini kino, seveda pa ne gre brez obvezne špinače…

Na južnem delu otoka, pri kraju Birzebugga se nahaja zanimiv zabaviščni park Playmobil. Nedaleč naprej pa je tudi zanimivo ribiško mestece Marsaxokk. Pisani čolni v zalivu in barvite hišice ob obali ter obvezen obisk kakšne ribje restavracije.

Malteška kuhinja je sicer skupek kulinaričnih vplivov iz Italije, Francije, severne Afrike in Anglije. Seveda pa ne manjka svežih morskih dobrot. Najbolj znana jed je Fenkata – pečeno ali ocvrto zajčje meso z zelenjavo in krompirjem. V vsakem baru in kavarni boste naleteli na okusne Pastizze – polnjeno pecivo iz listnatega testa z rikota sirom ali z grahovo kašo. Ljubitelji pic si lahko naročite Ftiro – testena jed, podobna pici z luknjo na sredini in z poljubnimi oblogami.

Po glavnem otoku se najlažje premikate z najetim avtomobilom (letališče, pristanišče). Vozite se po levi strani, otok pa obvozite v dobri uri. Na otoka Gozo in Comino vozijo trajekti (30 oz. 20min).

Glavne znamenitosti Malte vas zagotovo ne bodo pustile ravnodušne.