Potovanje po Malti

Potovanje po Malti se največkrat začne na glavnem in edinem letališču pri Ħal Luqi. Polet Benetk, Dunaja ali iz München-a traja približno uro in pol.

Če želite Malto raziskovati samostojno, si lahko pri letališčiu izposodite vozilo po vaši želji. Sicer pa se lahko poslužite vožnje z lokalnimi avtobusi ali s taksijem. Vožnja poteka po levi strani vozišča, kar je ostalo še od časa angleške nadvlade. Posebej je potrebno biti pozoren pri številnih krožiščih – vključevanje poteka v smeri urinega kazalca. Torej levo in ne desno kot pri nas. Same vožnje ne bo veliko, saj se celoten največji otok, Malta, obkroži v dobri uri.

7km od letališča se nahaja glavno mesto Valletta. Večji del mesta je sestavljen iz ozkih ulic ter prehodov. Zato ga je najbolje spoznati peš. Nikakor ne boste mogli spregledati številnih balkonov raznih barv in oblik. So velika znamenitost vsakega kraja na Malti. V kakšni kavarni ali restavraciji si privoščite okusne Pastizze. To so manjši žepki iz listnatega testa, polnjeni s sirom ali grahovo kremo.

Lokalni mini trajekt vas zapelje do trojice mest na levi strani zaliva. Birgu, Senglea in Cospicua so srednjeveške utrdbe, v katerih lahko obiščete muzeje, marino, živahne obalne dogodke in številne zgodovinske kraje.

Desno od Vallette se nahajata kraja Sliema in St. Julians. Tukaj boste srečali veliko mladih popotnikov. Mesti sta poznani po številnih hostlih in nočnih zabaviščih.

Severno od glavnega otoka se nahajata še ostala večja otoka malteške skupine. Do majhnega otoka Comino vozijo turistične ladje. Otok lahko namreč spoznavate samo peš. Poleg znamenite plaže Modra Laguna, lahko obiščete znameniti stražni stolp Svete Marije, ostanke izolacijske bolnišnice / zapora iz časa francoske okupacije. Otoček nudi tudi manjši hotel ob zalivu Santa Maria.

Na otok Gozo pa se lahko podate s trajektom. Večina turistov ga je poznala po čudoviti naravni znamenitosti, Azurnem oknu. Žal je vodna in vetrna erozija med močno nevihto strop okna in preostal samostojni steber porušila. Ostalo je še manjše naravno okno, Wied Il-Mielaħ, na severu otoka. Obiščete lahko največje mesto na otoku, Victorio (oz. kot mu domačini pravijo Rabat). Mesto je poznano po značilni Citadelli oz. utrjenem središču. Med številnimi zgodovinskimi stavbami se nahaja precej cerkva, muzej arheologije otoka Gozo ter naravoslovni muzej. Vsekakor se splača obiskati tudi čudovito baziliko ta’ Pinu pri kraju Għarb. Skok v morje vam bo prijal na čudoviti plaži Ramla pri mestecu Xagħra.

Malta je kljub majhnosti zelo slikovita država. Obala je zelo razgibana. Sprehajate se lahko nad visokimi klifi, ki jih je ustvarila morska voda. Občudujete lahko številne obalne jame, do nekaterih se lahko zapeljete s čolni ali se v njih tudi potapljate. Naleteli boste na številne stražne stolpe, manjše utrdbe in trdnjave. Če vas zanima zgodovina, boste lahko obiskali ostaline megalitskih kultur – Ħagar Qim.

Še nekaj za filmske sladokusce. Malta je nudila scensko podobo za številne hollywoodske filme, kot npr. Troja, Gladiator in Aleksander. Otroke in / ali sebe lahko odpeljete do Popajeve vasice, kjer so snemali istoimenski film. Na Malti so posneli tudi odlomke franšize Igre Lakote, ZF-filmov Assassin’s Creed in Svetovna vojna Z. Nenazadnje pa jo je obiskal tudi najbolj znan tajni agent – James Bond.